''Riittävällä itseluottamuksella voi hämätä vastustajaa''

Janne Salmi, MV158

Tampereen kylmähuollossa huoltopäällikkönä toimiva Janne Salmi tuli MV-Jäähdytykselle 2017. Sitä ennen hän ehti työskennellä muun muassa jätteenkäsittelylaitoksella. – Roskapusseja aukomalla opin kaksi asiaa: ensinnäkin, ihmiset eivät osaa kierrättää, ja toisekseen, että työ on työtä, vaikka se olisi hajuhaittojen saartamaa.

Janne Salmen taival MV-Jäähdytyksellä juontaa juurensa vuoteen 2017. Sitä ennen hän oli työelämässä ehtinyt kokeilla, jos jonkinmoista. Hämeen sydämestä ponnistava Janne suoritti sähköasentajan tutkinnon Hämeenkyrön ammatti-instituutissa ja ehti ennen kylmäalalle siirtymistään tehdä töitä, jotka vaihtelivat sähkötöistä jätteenkäsittelylaitoksen roskapussien lajitteluun. 

– Roskapusseja aukomalla opin kaksi asiaa: ensinnäkin, ihmiset eivät osaa kierrättää, ja toisekseen, että työ on työtä, vaikka se olisi hajuhaittojen saartamaa. Jos homma oli tehtävä, tein sen kunnolla – ei ne roskat itsekseen järjesty, Janne virnistää pilke silmäkulmassa. 

Tämä asenne, jossa asiat tehdään kunnolla, on kantanut Jannea läpi uran – varhaisvuosien ”jokapaikanhöylästä” aina nykyiseen huoltopäällikön rooliin. Monipuolinen työkokemus on antanut perspektiiviä, jota hän pitää arvokkaana. 

Kylmäalalle sattuman ja kohtaamisten kautta 

Jannen siirtyminen kylmäalalle oli monien sattumien summa. Kaikki sai alkunsa, kun hänen vanha koulukaverinsa ilmestyi työmaalle kylmäfirman autoa ajaen ja kehui alaa maasta taivaaseen. Puheet sytyttivät Jannessa kipinän, ja pian hän aloitti oppisopimuksella kylmäalan opinnot Huurteella. Siellä hän työskenteli pari vuotta projektipuolen tehtävissä, keskittyen erityisesti kaupan kylmäjärjestelmiin. 

Myöhemmin Janne siirtyi Jetitekille, jossa hänen vastuullaan olivat edelleen kaupan kylmäjärjestelmät, mutta myös hiilidioksidijärjestelmien parissa työskentely toi uutta näkökulmaa. Työ oli palkitsevaa, mutta reissuhommat vaativat veronsa – pitkät työviikot eri puolilla Suomea jättivät vapaa-aikaa niukasti. 

– Reissuviikot olivat osa arkea, tein silloin suuria ja pieniä kaupan kylmäprojekteja ympäri suomea Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja joskus kauempanakin, Janne muistelee.  

Vuonna 2015 perheenlisäys ilmoitti tulostaan. Suuri elämänmuutos sai Jannen miettimään arjen dynamiikkaa uudelleen, eikä reissutyö tuntunut enää sopivan kuvioon. Pohdinta johti toimintaan, ja Janne siirtyi Arelle ilmastoinnin jäähdytyksen pariin. Arella hän tutustui myös Erno Lemivaaraan, ja tällä kohtaamisella oli loppupeleissä merkittävä rooli Jannen tulevaisuudessa.  

– Ernon kanssa meillä synkkasi heti. Vaikka hän jatkoi Arelta matkaansa MV-Jäähdytykselle, pidimme yhteyttä. Kun Erno tiesi, että etsin uusia haasteita, hän vinkkasi mahdollisuudesta MV:llä. 

Vuonna 2017 Janne siirtyi MV-Jäähdytykselle huoltoasentajaksi, ja siitä alkoi uusi vaihe hänen urallaan. 

Yllättävät haasteet uuden äärellä

Vuonna 2019 Janne sai tilaisuuden tuurata huoltopäällikköä konttorilla. Pari viikkoa kestänyt tuuraus sujui ilmeisen hyvin, sillä kun loppuvuodesta päätettiin perustaa Tampereen toimipisteelle oma kylmä- ja pakkastilahuollon osasto. Janne nimitettiin työnjohtajaksi. Uusi osasto käynnisti toimintansa virallisesti tammikuussa 2020. Samaan aikaan maailmanlaajuinen koronapandemia alkoi, mikä teki alkuvaiheesta haastavan toimintaympäristön ollessa kaikkea muuta kuin vakaa. Janne muistelee tuota aikaa raskaana, mutta myös opettavaisena. 

– Saattoi olla tilanteita, että iltapäivällä mietin, onko asentajilla seuraavaksi aamuksi yhtään keikkaa. Korona-aika korosti joukkuehenkeä ja luovuutta. Pidimme palavereita ja mietimme yhdessä, miten tästä selviydytään, Janne muistelee. 

Lomautukset vältettiin voimakkaalla tahtotilalla ja tulevaisuudenuskolla. Kaikki työ otettiin vastaan, ja tiimi pysyi valmiudessa hetkeä varten, kun paikat alkaisivat taas avautua. 

Vuonna 2021 silloinen huoltopäällikkö siirtyi uusiin tehtäviin, ja Janne sai mahdollisuuden nousta seuraavalle portaalle urallaan. Hänet nimitettiin Tampereen kylmäosaston huoltopäälliköksi. Uusi rooli toi uusia askelmerkkejä työnkuvaan: työn painopiste siirtyi asentajien tukemisesta asiakkuuksien hoitoon, sopimusneuvotteluihin ja talousasioihin.  

– Arki on muuttunut paljon. Vaikka edelleen tulee käsiteltyä kylmän teknisiä kysymyksiä, isompi osa työstäni liittyy henkilöstön johtamiseen ja asiakkaiden tarpeisiin vastaamiseen. 

Ruusuinen kuva esihenkilötehtävästä

Janne Salmi suhtautuu työhönsä mutkattomasti, mutta hänen tekemistään ohjaa selkeä määrätietoisuus ja vastuunotto. Hänelle vastuu ei ole koskaan ollut vain esihenkilön tehtäviin liittyvä lisä, vaan olennainen osa hänen työskentelyään alusta asti. 

– Ammattiylpeys on aina ollut tärkeä osa työskentelyäni, oli rooli mikä tahansa. Kun työ on tehty hyvin, sen tietää – ja se tuo työhön merkitystä, Janne summaa.  

Hän myöntää, että ennen esihenkilöroolia hänellä oli hieman ruusuinen kuva esihenkilötehtävien luonteesta, kokemukset ovat opettaneet, että menestys vaatii asennetta ja tahtotilaa. 

– Jos haluat edetä, se pitää osata myös sanoa ääneen – ja sitten näyttää teoilla, että olet valmis ottamaan seuraavan askeleen. 

Työyhteisön merkitys on Jannelle keskeinen. Hän uskoo, että jokaisen asenne ja toiminta vaikuttavat työilmapiiriin enemmän kuin moni arvaakaan. 

– On tärkeää, ettei vie pois työyhteisön hyvää henkeä – ja jos pystyy, siihen kannattaa myös tuoda jotain positiivista. Lopulta ihmiset tekevät työpaikan, ja yhteishenki on sen perusta, hän sanoo. 

Esimerkillä johtaminen ja huumorin voima 

Janne Salmen johtamistyyli on yhdistelmä aitoa välittämistä, tavoitteellisuutta ja huumoria. Hän ei johda etäältä, vaan toimii aktiivisesti osana työyhteisöä, jonka hyvinvointi ja menestys ovat hänelle sydämen asioita. Lämminhenkinen huumori ja määrätietoisuus ovat tehneet Jannesta paitsi arvostetun esihenkilön myös työkaverin, jota moni kutsuu ystäväkseen. 

– Haluan johtaa esimerkillä. Joskus se tarkoittaa, että pitää olla valmis tarttumaan toimeen itse, joskus taas auttaa löytämään ratkaisut omilla vahvuuksillaan, hän kertoo. 

Janne tunnetaan myös humoristisesta ”Janne Salmi -palkinnosta”, jota on jaettu MV:n urheilutapahtumissa niille, jotka ”kovista puheista huolimatta kyykkäävät täysin”. Palkinto menee usein kilpailijalle, joka uhoaa voittoa, mutta jää lopulta tuloslistan häntäpäähän. 

– En itse keksinyt tätä palkintoa, mutta tää palkinto on mulle tosi fine. Se kiteyttää hyvin, että se syntyi jonkun totaalisen alisuoriutumisen yhteydessä, mutta mä vaan silti nautin siitä, että on olemassa palkinto mun nimellä, Janne nauraa. 

– Vaikka esimerkiksi fyysiset taidot olisivat puutteelliset, niin riittävällä itseluottamuksella voi silti hämätä vastustajaa ja pärjätä kilpailussa. 

Janne on työyhteisössään vahva tukipilari, joka uskoo aidosti yhdessä tekemisen voimaan. Hän näyttää omalla esimerkillään, miten hyvä työpaikkakulttuuri ja tekemisen ilo voivat saada aikaan suuria asioita – pienistä puroista kasvaa lopulta suuria jokia.  

Kiitos Janne!